To Top

Organisatie

We are passionate about what we do
Join the TEAM !

Organisatie

Op de vliegbasis van Kleine-Brogel werken ongeveer 1500 mensen om een achtentwintigtal F-16’s in te zetten.
De bevelhebber van de 10de Wing wordt bijgestaan door een kleine staf en door de commandanten van drie groepen: de vlieggroep, de maintenance groep en de verdedigings- en steungroep. De activiteiten van de 10de Wing worden ook ondersteund door een medisch detachement, een territoriale onderhoudsploeg en het Amerikaanse 701 Munitions Support Squadron.
De installaties van de 10de Wing zijn verspreid over 450 Ha bosrijke omgeving.

Vlieggroep
De vlieggroep omvat ongeveer 250 mensen, waarvan 48 piloten. Naast de vliegoperaties is deze groep ook verantwoordelijk voor de controle van het luchtverkeer, de brandweer, de uitbating van de meteo-gegevens, de inlichtingen en voorbereiding van de F-16 vluchten en uitzendingen. De vlieggroep van de 10de Wing beheert ook het lucht-grond schietterrein van Houthalen-Helchteren, ook wel gekend als ‘Pampa range’.

 • Vlieggroep1
 • Vlieggroep3
 • Vlieggroep4
 • Vlieggroep2
 • Vlieggroep5

349 Squadron
squadrons 349Het 349 Squadron werd opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittanië. Na een start in Nigeria op P 40 Tomahawk in begin 1943 nam het squadron vanaf 1944 deel aan de operaties boven Frankrijk, België en Nederland en Duitsland met Spitfire, Typhoon en Tempest.
Na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde het squadron zich in luchtverdediging en vloog vanuit de 1ste Jachtwing in Beauvechain met Spitfire, Meteor, Hunter, CF-100 Canuck, F-104G Starfighter en F-16. In 1996 verhuisde het squadron naar Kleine-Brogel.

Het embleem van het Squadron toont twee goedendags en het motto is “Strike Hard Strike Home”.

31 Squadron
squadrons 31Het 31 Squadron werd opgericht in 1951 te Beauvechain en verhuisde naar Chièvres om daar met het 23ste en het 27ste Squadron de 10de Wing te vormen. Het specialiseerde zich in grondaanval en vloog vanuit Kleine-Brogel op Spitfire, T-33, F-84G Thunderjet, F-84F Thunderstreak, F-104G Starfighter en F-16.

Het embleem van het squadron is een tijger met motto : “In sanguine vinum”.

Operational Conversion Unit (OCU)
squadrons ocuDe Operational Conversion Unit werd opgericht in Beauvechain in 1987, als centraal organisme voor de opleiding van van alle F-16 piloten. Bij de ontbinding van de 1ste Jachtwing in 1996 ging de eenheid over naar Kleine-Brogel.

Het embleem van de eenheid is de gier, als verwijzing naar de Jachtvliegschool in Koksijde tijdens de jaren vijftig.

Bekijk meer info via de subpagina's van elk Smaldeel:
Maintenance Groep
De Maintenance Groep heeft als opdracht het ondersteunen van de operaties van de 10de Wing. Om die opdracht dagelijks te kunnen uitvoeren wordt een menselijk potentieel van ongeveer 700 medewerkers ingezet. Zij staan in voor het onderhoud van de vliegtuigen, de voertuigen, de informatica- en communicatiemiddelen en al de bewapening en steunmaterieel. Het onderhoud staat in voor alle nodige inspecties, reparaties en modificaties, maar ook servicing en herconfiguraties.

 • MaintenanceGroep E T2
 • Maintenancegroep4
 • Maintenancegroep8
 • Maintenancegroep7
 • Maintenancegroep LB 1
 • Maintenancegroep MT 4
 • Maintenancegroep3
 • Maintenancegroep15
 • Maintenancegroep LB Crewchief

Zij zorgen tevens voor de toelevering van alles wat de wing nodig heeft om te kunnen opereren, en voor de coordinatie of de uitvoering van alle bewegingen van personeel en materieel naar en van de basis. Er wordt meestal gewerkt vanuit relatief grote onderhoudsloodsen met bijhorende werkplaatsen en kantoren. De Maintenance Groep is ingedeeld in vier smaldelen (Lijn & Bewapening, Onderhoud vliegtuigen en motoren, Electronica en TelecommunicatiesVoertuigen & Transport) en de Cel Logistieke Steun.
Op sociaal vlak koestert de Maintenance Groep vooral haar peterschap over de lagere school van het Begeleidingscentrum St. Elisabeth te Wijchmaal (Peer).

Bekijk meer info via de subpagina's van elk Smaldeel:
Verdedigings- en Steungroep
De Verdedigings- en steungroep telt ongeveer 444 personeelsleden, verdeeld over het Smaldeel Strike Security, het Smd Force Protection en het Steunsmaldeel. Haar taak binnen de 10de Tactische Wing bestaat erin om de veiligheid te verzekeren van de middelen en het personeel om iedereen toe te laten om dagdagelijks zijn specifieke taken uit te voeren. Buiten het verzekeren van de veiligheid levert de groep aan de eenheid de nodige algemene steun aangaande administratie, financiën, catering, infrastructuur en de fysieke paraatheid.

Bekijk meer info via de subpagina's van elk Smaldeel:

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force