To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

KeeBee traint in Noorwegen

Van 17 april tot 12 juni trainen twaalf F-16’s in de buurt van de luchtmachtbasis van Ørland in Noorwegen.

De Belgische luchtcomponent organiseerde de oefening Asgard Falcon in nauwe samenwerking met de Noorse luchtmacht. Een van de focuspunten was de Fighter Integration, waarbij de Belgische F-16’s intensief trainen met Noorse, Amerikaanse en Nederlandse F-35’s, de nieuwste generatie jachtvliegtuigen.

Aansluitend zal het Belgisch detachement in mei deelnemen aan de internationale oefening Arctic Challenge, waaraan meer dan 100 gevechtsvliegtuigen uit verschillende landen zullen deelnemen. Gedurende de trainingsperiode zal het personeel van de 10de Wing in Kleine-Brogel en de 2de Wing in Florennes elkaar in drie rotaties afwisselen.

Fighter Integration

Het luchtruim, dat veel groter is dan in België, laat ons toe om Composite Air Operations (COMAO), grootschalige oefeningen met complexe scenario’s uit te voeren.  De aanwezigheid van de Noorse F-35’s bevordert ook een echte uitwisseling van ervaringen tussen beide landen.

Noorwegen heeft zijn volledige F-16 vloot al vervangen door de nieuwe F-35’s die België ook zal ontvangen. Dit zorgt voor unieke trainingsmogelijkheden tussen de gevechtsvliegtuigen van de vierde en de vijfde generatie. Ook de omgeving is een extra troef: het laat hoog- en laagvliegen toe in een unieke setting.

Hoe meer vliegtuigen in de lucht, hoe dynamischer de scenario’s en hoe beter de training voor iedereen. En dankzij de fighter integration kunnen we ook op elkaars sterktes verder bouwen en elkaars zwakheden beschermen.”

Tekst: DGStratCom Nijs Bilitis

 

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force