To Top

Videoposts

Knowledge, Spirit, Style

CHIPO KRIJGT ALARM IN EERSTE VLUCHT

Tijdens je eerste solovlucht met een F-16 meteen een waarschuwing krijgen op je controlepaneel, je zou voor minder in je broek doen. Maar de 27-jarige Chipo houdt het hoofd koel. Vanavond is in de tweede aflevering van 'F-16' te zien hoe de nieuweling in de F-16 zijn machtig toestel opnieuw onder controle probeert te krijgen.

Velen zijn geroepen om F-16 piloot te worden, maar weinigen raken door de keiharde selectie. Ook Chipo heeft er jaren aan gewerkt. “Toen ik vijf was, ging ik al naar airshows. Ik wilde altijd gevechtspiloot worden. Vandaag komt mijn jongensdroom uit”, vertelt hij.

Net omdat het zijn eerste solovlucht is, zijn er die dag voor de opnames van de reeks kleine camera’s geïnstalleerd in Chipo’s cockpit. De vlucht wordt een echte thriller als er plots een alarm afgaat.

Bekijk de reeks gratis via VTM Go: https://vtm.be/f16

 

 

F-16-PILOOT (27): "TIJDENS EERSTE VLUCHT MOEST IK BOM DROPPEN

""Ik wist dat het aan mij was." Dat vertelt een 27-jarige F-16-piloot in het gloednieuwe VTM NIEUWS-programma 'F-16'. De jonge piloot kreeg in zijn allereerste vlucht boven het gebied van terreurgroep Islamitische Staat (IS) de vraag van de Amerikaanse coalitiepartners om al meteen een bom te droppen. 

Continue Reading

HOE VLIEG JE MET F-16?

Bekijk de reeks gratis via VTM Go: https://vtm.be/f16

Bij de start van hun pilotenopleiding bij Defensie dromen velen ervan om ooit met F-16 te kunnen vliegen, maar weinigen geraken door de harde selectie. Met zo’n straaljager vliegen is ook geen evidentie. Sprinkler neemt je mee voor een blik… in de cockpit!

De cockpit van een F-16 is heel krap en de volledige bediening gebeurt met hendels links en rechts van de piloot. Het is een zogenaamd HOTAS-toestel: hands on throttle-and-stick. “Het vliegen op zich is als autorijden, dat verleer je niet zo snel”, vertelt Sprinkler. “Maar het wapensysteem bedienen en daar efficiënt in zijn, kost tijd, moeite en training.”

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force