To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

De levensverzekering van de piloot

Het Primary Airfield Services-team onderhoudt het remsysteem dat gebruikt wordt in gevallen van nood.

Het gebeurt zelden, maar tijdens het landen of opstijgen kunnen er zich altijd problemen voordoen bij het toestel. Daarom is er een remkabel voorzien op zowel de runway als de parallel: wanneer de piloot moeilijkheden opmerkt, kan die een haak naar beneden laten komen die dan achter de remkabel blijft hangen. Het complexe systeem van de kabel zorgt ervoor dat het toestel veilig wordt afgeremd.

Dit systeem wordt onderhouden door het Primary Airfield Services-team, of het PAS-team. Elke ochtend wordt de druk, de spanning op de kabel en het oliepeil nagekeken. Halfjaarlijks voert het team er een groot onderhoud op uit. ‘Dit is de levensverzekering van de piloot,’ legt 1ste sergeant Witters uit, ‘Gemiddeld gaat er om de twee jaar een toestel in de kabel zonder ernstige gevolgen.’

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid van het PAS-team is het onderhoud van de vliegveldverlichting. De Primary Airfield Services-werken worden elke ochtend gedaan, voordat het plein voor vliegverkeer geopend wordt.

Militairen met deze job zorgen ervoor dat onze toestellen elke dag kunnen en mogen opstijgen. Heb jij interesse in zo’n sleutelrol binnen defensie?

Bekijk de vacatures via deze link.

 

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force