To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

Beveiliging in alle omstandigheden

Op zondag 22 maart herdachten we de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en de metro van Maalbeek in 2016. Vandaag, exact vier jaar later, draagt onze Luchtcomponent nog steeds bij tot de beveiliging van de luchthaven van Charleroi. Met die operatie Vigilant Guardian steunt ze de federale politie, ook tijdens deze coronacrisis.

De opdrachten van Defensie gaan gewoon verder, ook tijdens deze crisis die de hele wereld treft en ons land in een lockdown gebracht heeft. De veiligheid van ons land is en blijft onze opdracht!
Bij onze aankomst op de luchthaven van Charleroi merken we de invloed van de Covid19-maatregelen. De parkings zijn nagenoeg leeg. Slechts een paar mensen begeven zich naar de terminal voor een van de vijf geplande vluchten. In de vertrekhal slentert slechts een handvol mensen rond en de vele winkeltjes en horecazaken zijn gesloten.

Voor onze militairen maakt deze crisis weinig verschil. Hun opdracht gaat verder: patrouilleren doorheen de terminals met aandacht voor alleenstaande bagage of personen die zich verdacht gedragen. “Zeer regelmatig vinden we tijdens onze patrouilles achtergelaten of alleenstaande bagage of verpakkingen”, weet Steven, detachementscommandant en officier Force Protection op de vliegbasis van Kleine-Brogel. “Mensen laten vaak hun bagage in een hoekje in de hal staan en lopen intussen even naar het toilet of de winkeltjes. Voor onze mensen die patrouille lopen, zijn dit potentieel verdachte pakketten waar ze gepast op moeten reageren”, zegt Steven terwijl hij zijn team tijdens de ploegwissel instructies meegeeft.

“Sinds woensdag 25 maart zijn alle vluchten vanop de luchthaven van Charleroi opgeschort”, vult Steven aan. “Dan gaan we vanuit onze eenheid, de 10 Tactische Wing, over op de stand-byprocedure Dit wil zeggen dat we teruggaan naar onze eenheid. Daar houden we ons ter beschikking voor hulp aan de natie in het kader van de coronacrisis. Zodra de luchthaven hier de vluchten hervat, staan we op vier uur tijd weer paraat in Charleroi voor onze OVG-opdracht.”

 

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force