To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

Baltic Air Policing: het ontstaan van de opdracht

Op 30 maart 2004 traden de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) toe tot de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Sedert deze toetreding en wegens gebrek aan een eigen capaciteit voor luchtverdediging zorgen NAVO-partners, door middel van beurtrollen, voor de verdediging van het Baltisch luchtruim vanop de luchtmachtbasissen van Siauliai (Litouwen) en Amari (Estland).

Het was onze Belgische Luchtmacht die op 30 maart 2004 als eerste 4 F-16 gevechtsvliegtuigen en een 100-tal personeelsleden voor een periode van 3 maand ontplooide naar de “Lithuania First Air Force Base” in Siauliai te Litouwen. Vandaag heeft ons land opnieuw de leiding over de BAP-missie en zorgen onze F-16 eenheden Kleine-Brogel en Florennes, reeds voor de 9de keer op een totaal van 51 rotaties, voor de veiligheid van het Baltische luchtruim.

De missie in Litouwen is voor onze gevechtseenheden weinig verschillend met de “Quick Reaction Alert” opdracht (QRA) die ze dagelijks in eigen land uitvoeren. Gedurende de volledige periode staan 24/7 twee Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen en personeel paraat om, wanneer de alarmbel gaat, op een zo kort mogelijke tijd (max 15min) te kunnen opstijgen.

Deze scrambles worden gegenereerd in het “Baltic Control and Reporting Center” gelegen te Karmelava in Litouwen wanneer vliegtuigen zonder toestemming, zonder identificatie of zonder radiocontact het Baltisch luchtruim doorkruisen. De meeste inbreuken vinden, gezien de belangrijke vliegroute tussen de Russische regio’s Kaliningrad en Sint-Petersburg, plaats in het Baltisch luchtruim boven de Oostzee.

Artikel en foto's Belgian Air Force (Jozef Vanden Broeck)

Belgian Air Force - Air Base Kleine-Brogel Peer (BE)

© Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force